Wasdroger brandgevaar

Wist je dat wasdrogers in Nederland jaarlijks zorgen voor honderden woningbranden? Brand door een droger ontstaat vaak door opgehoopt stof en pluisjes in het filter, waardoor het gevaar ontstaat dat deze vlam vatten. Daarom is het belangrijk om je wasdroger regelmatig schoon te maken en het pluizenfilter na elk gebruik te reinigen. Op die manier voorkom je eenvoudig veel voorkomende risico’s op brandschade. Met deze simpele onderhoudstip helpen we huisbranden door wasdrogers te voorkomen.

Foto van Jayden Wassink
Jayden Wassink

Geschreven op 11 juli 2025

Stel je voor: je zet je wasdroger aan, gaat even zitten en denkt er niet bij na. Toch is de wasdroger een van de meest onderschatte veroorzakers van brand in huis. Jaarlijks ontstaan er tientallen woningbranden door onvoldoende onderhoud of verkeerd gebruik van een droger. Dit komt omdat hoge temperaturen, opgehoopt pluis in filters of afvoerkanelen en de combinatie van verschillende elektrische onderdelen het risico verhogen – zeker als je een ouder type droger in huis hebt zonder moderne veiligheidsvoorzieningen. Zelfs de nieuwste drogers kunnen gevaarlijk zijn als je ze niet op tijd schoonmaakt en onderhoudt.

Vaak leeg je wel het waterreservoir, maar vergeet je dat het pluizenfilter na elke droogbeurt vol zit met brandbaar stof. Ook de warmtewisselaar slibt makkelijk dicht met vezels, en afvoerslangen kunnen gaan knikken of beschadigen. Door deze kleine dingen wordt iets simpels als de was drogen ineens veel riskanter dan je verwacht. Veel mensen staan er niet bij stil hoeveel extra onderhoud een wasdroger nodig heeft. Daarom is het slim om regelmatig snelle controles te doen zodat je spontaan brand of kortsluiting voorkomt. Met een paar eenvoudige handelingen kun je de kans op brand flink verlagen en veilig genieten van je schone was. De wasdroger veilig gebruiken is dus helemaal niet moeilijk als je weet waar je op moet letten.

Vragen

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
1
2
3
4
Jouw wasdroger

De wasdroger keuzehulp

Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Prijs wasdroger

Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Grootte huishouden

Terug
1
2
3
4
5
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Condensafvoer wasdroger

Terug
1
2
3
4
5
Terug

Op welke manier mag de wasdroger het water afvoeren?

Functies

Terug
1
2
3
4
5
Terug

Welke functies vind je belangrijk?

Wasdroger aan het zoeken...

Hoe groot is de kans dat je droger in brand vliegt?

Ben je benieuwd hoe groot de kans is dat je droger in brand vliegt? In Nederland ontstaan er elk jaar zo’n 200 tot 300 branden door wasdrogers. Dat klinkt veel, maar als je bedenkt dat er miljoenen drogers in ons land staan, is het risico per apparaat ongeveer 0,01 tot 0,02 procent per jaar.

Om het wat concreter te maken: stel dat honderdduizend mensen een droger hebben, dan raken daar jaarlijks tussen de tien en twintig betrokken bij een drogerbrand. Dat is gelukkig een laag percentage. Maar als het bij jou gebeurt, heb je meteen flinke schade.

Hier de drogerbrand-cijfers op een rijtje:

Branden per jaar Aantal drogers Nederland Risico per droger (%)
200 – 300 Miljoenen 0,01 – 0,02

Hoe ontstaat brand bij een droger?

Branden bij drogers ontstaan meestal door ophoping van pluis, die uiteindelijk in contact komt met hete onderdelen zoals het verwarmingselement. Daardoor kan het gaan smeulen en vlam vatten. Dit risico wordt groter als je droger ouder is, als er problemen zijn met de bedrading of als er kleding in zit met resten olie, wasmiddel of verf.

Ook zaken als een slecht werkende trommel of een vieze afvoerslang kunnen bijdragen aan het gevaar. Vooral bij oude poetsdoeken met motorolie is het risico op een drogerbrand extra groot.

Welke dingen maken het risico groter?

Op deze dingen moet je letten om het risico op brand met je wasdroger te beperken:

Handig overzicht van risicofactoren:

Risicofactor Gevolg
Verstopt filter Oververhitting
Vuile slang Lastige luchtcirculatie
Oude droger Kans op defecten
Brandbare stoffen Snellere ontbranding

Kun je de droger ’s nachts aan laten staan?

Veel mensen vragen zich af: is het veilig om de droger ’s nachts aan te laten staan? Het kan technisch gezien wel, maar het is niet aan te raden. Zelfs met moderne beveiligingen blijft er een risico op drogerbrand. Als je slaapt, reageer je bovendien minder snel wanneer er iets misgaat.

Wil je toch ‘s nachts drogen? Zorg dan in ieder geval voor goed onderhoud, een werkende rookmelder direct bij de droger en een veilig model met goede sensoren.

Wat is het risico als je ’s nachts droogt?

Het grootste probleem met ’s nachts drogen is dat je een brand niet meteen merkt. Pluis kan juist aan het eind van een droogprogramma vlam vatten, als de droger op z’n heetst is. Doordat je slaapt, krijg je geurtjes, geluid of rookontwikkeling minder snel mee. Daardoor loop je meer gevaar bij een drogerbrand.

Tien tips voor veilig nachtelijk drogen

  • Maak het pluizenfilter schoon voor elke beurt
  • Controleer de afvoerslang regelmatig op pluis
  • Kies een goed onderhouden en modern apparaat
  • Draai de droger alleen als je thuis bent
  • Zet een rookmelder in de buurt en controleer of die werkt
  • Gebruik eventueel een timer als beveiliging tegen eindeloos drogen

Hoe ontstaat brand in een wasdroger?

Brand in de droger begint meestal met pluis en stof. Deze hopen zich langzaam op in het filter, de slang of rond het verwarmingselement. Door de hitte krijgen deze vezels de kans om te ontbranden.

Een typisch scenario: het filter is vergeten, de warmte loopt op, er ontstaat een smeulend plukje pluis, en voor je het weet heb je brand. Dit komt het vaakst voor bij oude drogers of apparaten die niet goed onderhouden zijn.

Waarom wordt een droger te heet?

Een verstopt pluisfilter is meestal de boosdoener. Ook een afvoerslang die verstopt zit met stof of achterstallig onderhoud helpt niet mee: de lucht kan niet weg, de temperatuur stijgt, en dat is het ideale recept voor een drogerbrand. Defecte verwarmingselementen maken het risico alleen maar groter, want dan kunnen plekken in de droger oververhit raken.

Welke materialen zijn extra gevaarlijk in de droger?

Sommige materialen moet je nooit in de droger doen. Denk aan kleding met resten olie, benzine, schoonmaakmiddelen of schuimrubber. Synthetische stoffen kunnen veel pluis geven of sneller vlam vatten. Check altijd het label van je kledingstuk voor de drooginstructies.

Hoe vaak vliegt een droger in de brand?

Drogerbranden komen vaker voor dan je denkt, maar het blijft een relatief klein deel van alle woningbranden. In Nederland zijn er jaarlijks een paar honderd branden waarbij een wasdroger de oorzaak is. Wasmachines en vaatwassers veroorzaken ook soms brand, maar drogers staan met stip hoog in de top van apparaten die huisbranden veroorzaken.

Waar ontstaan de meeste drogerbranden door?

De meeste drogerbranden ontstaan door ophoping van pluis, stof of slecht onderhoud. Als filters, slangen en de luchttoevoer niet goed schoon worden gehouden, kunnen deze verstoppingen tot snelle temperatuurstijgingen leiden. Vaak gaat het mis bij oude apparaten, versleten onderdelen of de verkeerde materialen in de droger.

Hoe voorkom je dat je droger in brand vliegt?

Goede reiniging en onderhoud zijn de sleutel. Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter leeg. Check de afvoerslang regelmatig en laat een oudere droger ten minste eens per jaar keuren. Drogen doe je het veiligst als je erbij bent en hou de omgeving rond je droger vrij van brandbare spullen.

Hoe voorkom je brand in je droger?

De drogerbrand voorkomen is veel eenvoudiger dan blussen. Het allerbelangrijkste: altijd het pluisfilter schoonmaken nadat je hebt gedroogd. Pluis is meestal de bron van het probleem. Haal daarnaast een paar keer per jaar de afvoerslang los en verwijder het stof. Leg ook geen brandbare materialen in de buurt van de droger.

Filters en slangen: schoonmaken is key

Stel jezelf de vraag: maak ik altijd het pluisfilter schoon? Zo niet, doe het voortaan elke keer. Stofzuig de afvoerslang enkele keren per jaar om pluis en stof te verwijderen.

Let op met wat je droogt

Niet alles kan in de droger. Olie, benzine, verf, schuimrubber en bepaalde synthetische materialen zijn brandgevaarlijk. Kijk bij twijfel op het label van je kledingstuk voor instructies.

Juiste manier van drogen

Probeer de droger niet te overladen, zodat lucht goed kan circuleren. Zet ‘m niet aan als je weggaat of slaapt. Spullen op of tegen je droger kunnen smelten of branden.

Waarom ruikt mijn droger naar brand?

Ruikt je droger verbrand? Let dan goed op. Meestal zijn pluisjes of stofdeeltjes te heet geworden en gaan ze smeulen. Dit kan ook veroorzaakt worden door oververhitte onderdelen, zoals het verwarmingselement of de motor. Een verstopte slang of een elektrisch probleem kan ook die geur verklaren.

Oorzaken: pluisjes en stof

Vaak liggen ergens pluisjes te broeien, bijvoorbeeld bij het verwarmingselement, in de trommel of in de afvoerslang. Zeker als het pluisfilter niet wordt schoongemaakt, vergroot dit de kans op die typische brandlucht.

Oververhitting als boosdoener

Werkt de thermostaat niet goed? Of draait de motor moeilijk? Een defect verwarmingselement kan alles veel te heet maken, met een brandlucht tot gevolg.

Wat doe je bij brandlucht?

Stop onmiddellijk met het gebruik van de droger. Haal de stekker uit het stopcontact, reinig het filter en controleer de slang. Vind je de oorzaak niet? Bel een monteur om grotere problemen te voorkomen.

Is het gevaarlijk om de droger te gebruiken als je niet thuis bent?

Ja, het is onverstandig om je droger te laten draaien als je niet thuis bent. Zie of ruik je niks, dan kan een klein brandje snel uitgroeien tot een serieuze woningbrand zonder dat je iets merkt. Ook andere storingen, zoals rare geluiden of gesis, krijg je niet mee.

Grootste risico: ophoping van pluis

Zelfs als je denkt dat alles schoon is, kan er nog stof of pluis ophopen achterin de machine of in de slang. Wordt het te heet? Dan kan er brand ontstaan. Ben je thuis, dan kun je sneller ingrijpen.

Andere risico’s: stroom en hitte

Een droger verbruikt veel stroom en wordt heet. Een defect, zoals een kapotte thermostaat, kan oververhitting veroorzaken. Ben je erbij, dan heb je meer kans om nog op tijd in te grijpen.

Hoe verklein je het risico?

Moet de droger toch aan terwijl je weg bent? Maak altijd het pluisfilter schoon, check de slang, verwijder brandbare spullen uit de buurt en gebruik een timer. Maar echt veilig ben je alleen als je thuis bent.

Wat moet je doen als je droger in brand staat?

Blijft je droger toch in brand vliegen? Blijf rustig, maar handel snel. Zet direct de droger uit, trek (indien veilig) de stekker uit het stopcontact en verlaat het huis samen met iedereen en bel 112. Probeer nooit een drogerbrand te blussen met water.

Wat direct doen bij drogerbrand?

Bij rook of vuur: stop de droger via de knop, trek de stekker eruit en sluit als het kan de deur van de kamer. Hierdoor vertraag je verspreiding van het vuur. Verlaat daarna het huis en waarschuw de brandweer.

Kleine drogerbrand zelf blussen?

Alleen als het vuur nog heel gering is, kun je het proberen te blussen met een CO2- of poederblusser. Gebruik nooit water. Bij twijfel meteen de brandweer bellen.

Hoe voorkom je herhaling?

Maak na elke droogbeurt het pluisfilter leeg, laat jaarlijks de slang controleren en draai de droger alleen als je thuis bent. Zorg dat er rondom het apparaat niks ligt wat brand kan vatten.

Kun je de droger aanlaten als je even weg bent?

Misschien denk je: kan ik de droger even laten draaien als ik snel boodschappen doe? Toch kun je dat beter niet doen. Ook bij nieuwe drogers is het brandrisico niet nul, en oudere apparaten zijn minder veilig.

Waar zit het risico bij drogers?

Warmte en bewegende delen kunnen problemen veroorzaken, vooral als het filter of de slang verstopt is, of als onderdelen stuk zijn. Ben je niet thuis, dan kun je niks doen bij een storing of brand.

Toch de droger aan? Nog wat tips

Maak alles goed schoon en gebruik alleen originele onderdelen. Laat je droger regelmatig keuren (zeker na 10 jaar). Kan je niet wachten? Wacht zo lang mogelijk met weggaan, liefst tot het einde van het programma.

Door deze tips te volgen, verklein je de kans dat je droger in brand vliegt en hou je het risico zo laag mogelijk.